Grafiikkateokset - Carborundumtanssit

Carborundi -sana tulee käyttämästäni carborundum-tekniikasta. Rundi kuvaa liikettä, liikkumista. Rundi -sanalla kuvataan usein myös keikkaa, kiertuetta. Keikallahan tässä ollaan, kuvataiteilijan ja taidegraafikon muodossa.

Olen kesästä 2007 lähtien toiminut yhteistyössä tanssija Noora Nenosen ja muusikko Anja Maurasen kanssa. Olemme esittäneet Carborundumtanssi -performansseja, improvisaatioita, joissa tanssin jäljet piirtyvät carborundumlaatoille musiikin säestäminä. Lyhyesti: Laatat levitetään lattialle tai tasaiselle maalle ja graafikko kaataa gessoa laatoille. Tämän jälkeen tanssija astuu kuvioihin ja tekee omat jälkensä, toimii ikäänkuin suurena siveltimenä graafikon antamalla alustalla. Teoksen lopullinen muotokieli syntyy graafikon sirotellessa carborundumhiekkaa märän gesson ja jälkien päälle. Muusikko luo tunnelmaa taustalla. Esityksille on tyypillistä tietynlainen rituaalimaisuus, teemme grafiikan laattoja, emme teatteria. Laattojen kuivuttua olen vedostanut ne tavallisen metalligrafiikan tapaan. Siten tanssinjäljet ovat siirtyneet paperille.

Rundi 1, "Eksyksissä" esitettiin UPM:n tiloissa Säynätsalossa Modernin tanssin tapahtuman yhteydessä kesällä 2007. Seuraavana syksynä vedostin laatat ja 18-osainen teos oli esillä retrospektiivisessa näyttelyssäni Jyväskylän taidemuseossa.

Rundi 2, "Nuorallatanssija" esitettin em. näyttelyni yhteydessä ja siitä syntyneet vedokset kulkevat nimellä Toiset maisemat.

Rundi 3, "Kärpäsiä" liittyi Jyväskylän kesä -festivaaliin ja Grafiikan pajan esittelyyn. 21 -osainen teos valmistuu tulevana talvena.

Neljäs ja suurin Rundi on kaavailtu esitettäväksi useamman tanssijan ja muusikon voimin kesällä 2009 kansainvälisen taidegrafiikan triennaalin Graphica Creativan yhteydessä Jyväskylässä.

Rundien nimet ovat aina työnimiä. Lopullinen vedos muovautuu erikseen, saa oman värityksensä ja ehkä uuden nimen. Nuorallatanssijasta esimerkiksi tuli sarja Toiset maisemat.

Erilaiset maalinroiskeet, pintojen halkeilemiset ja hiekan asettuminen laatan lopulta kuivuttua synnyttävät rikkaan orgaanisen pinnan, josta voi pääaiheen lisäksi löytää ikäänkuin yllätyksinä pieniä yksityiskohtia. Moniosaiset teokset toimivat joko yhtenä suurena kokonaisuutena, tai yksittäisinä vedoksina.

Rundi 1, Eksyksissä.

UPM 13.8.2007
Aino-Kaarina Pajari (graafikko / print maker)
Noora Nenonen (tanssi / dance)
Anja Mauranen (musiikki / music)
Kuvat / photos: Martti Kapanen

Katso Rundi 1 -kuvasarja, Eksyksissä.

Rundi 2, Nuorallatanssija.

Jyväskylän taidemuseo 9.12.2007
Aino-Kaarina Pajari (graafikko / print maker)
Noora Nenonen (tanssi / dance)
Anja Mauranen (musiikki / music)
Kuvat / photos: Martti Kapanen

Katso Rundi 2 -kuvasarja, Toiset maisemat 1-8.

Rundi 3 - Kärpäsiä

10.7.2008 Jyväskylän kesä -festivaali / Graafikoiden katutapahtuma
Aino-Kaarina Pajari (graafikko / print maker)
Noora Nenonen (tanssi / dance)
Anja Mauranen (musiikki / music)
Kuvat / photos: Martti Kapanen